Welke BI-tool is geschikt voor jouw organisatie?

Welke BI-tool is geschikt voor jouw organisatie?

Wanneer je binnen je organisatie gaat starten met Business Intelligence, wat je zeker zou moeten doen, zal je ontdekken dat er ondertussen heel wat tools op de markt zijn. Veel van deze tools hebben het hetzelfde doel, maar zijn toch heel verschillend in gebruik. In deze blog behandelen we de drie meest gebruikte BI-tools van dit moment. Na het lezen van deze blog weet je exact welke tool geschikt is voor jouw organisatie.

De huidige leiders op het gebied van Business Intelligence, zijn volgens Gartner: Power BI, Tableau en Qlik Sense. Dit zijn dan ook de tools die in dit artikel onder de loep worden genomen. Ook binnen Concrete Consulting hebben wij zelf ervaring met deze tools, heb je dus na deze blog nog steeds vragen of opmerkingen over deze tools, neem dan gerust contact op.

Power BI

Allereerst kijken we naar de toch wel uitgesproken marktleider op BI-gebied: Microsoft Power BI. Microsoft heeft de afgelopen jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt op het gebied van data. Het Microsoft Power Platform, waaronder Power BI valt, en ook Microsoft Azure worden constant doorontwikkeld. Dit is ongetwijfeld één van de redenen waarom Power BI zo populair is.

Door de eenvoudige integraties met alle Microsoft tools, zoals Teams, SharePoint, Office en noem maar op, is Power BI zeer gebruiksvriendelijk. Tel daarbij op dat je binnen je organisatie waarschijnlijk al ervaring hebt Microsoft tooling en de keuze voor Power BI is al snel gemaakt. Toch is het verstandig om nog wat dieper in Power BI te duiken. Power BI maakt het namelijk gemakkelijk om snel metingen uit te voeren en in rap tempo een dashboard op te zetten. Echter, daar stopt het niet. Voor de meer geavanceerde gebruiker biedt Power BI de formuletaal DAX(Data Analysis Expressions). Deze formuletaal lijkt op het eerste gezicht op de welbekende formules binnen Excel, maar zijn een stuk geavanceerder. DAX is in principe een hele intuïtieve taal, maar heeft een steile leercurve. Dit komt omdat er veel verschillende functies zijn die voor eenzelfde resultaat zorgen, maar op de achtergrond toch anders werken. Dit kan dan leiden tot onverwachtse fouten en zelfs incorrecte berekeningen. Wil je in Power BI meer geavanceerde metingen doen, zorgt dat je eerst goed in DAX duikt. Gelukkig biedt Microsoft meer dan voldoende documentatie aan online, dus laat je niet afschrikken.

Qlik Sense

Qlik heeft net zoals Microsoft een heel scala aan tools op het gebied van data. In eerste instantie lag de focus voornamelijk op QlikView. Een tool die zich richtte op ‘Guided Analytics’, waarbij je meestal een IT-er nodig had om een dashboard op te zetten en analyses te maken. Toen de vraag naar ‘Self-Service Analytics’ ontstond, besloot Qlik om Qlik Sense op de markt te bergen. Qlik Sense is qua inladen van data een stuk ingewikkelder dan Power BI en Tableau, omdat veel taken nog bestaan uit het schrijven van scripts. Wanneer je data echter is ingeladen is het vrij eenvoudig om via drag-en-drop een dashboard te bouwen.  

Tableau

Een tool die ook steeds populairder wordt, is Tableau. Tableau werd in 2019 overgenomen door Salesforce en timmert sindsdien flink aan de weg om te kunnen concurreren met Power BI. En deze overname is strategisch zeer slim geweest. Salesforce is momenteel de wereldleider op het gebied van CRM software. Voeg hierbij de analysemogelijkheden bij van Tableau en je hebt een ijzersterk product. Tableau geeft zelf aan dat de tool vooral draait om het begrijpen van je data en minder op het enkel hebben van een functioneel dashboard. En als je jezelf niet wil verdiepen in formuletalen zoals DAX en M, is Tableau een zeer prettige tool. Binnen Tableau is het vrij eenvoudig om data direct te analyseren. Tableau helpt je bij het kiezen van de juiste visualisaties en focust hierbij op een fijne gebruikerservaring door een dashboard heen. Tableau is voornamelijk populair onder data-analisten die ervaring hebben met programmeertaal R, de tool heeft namelijk veel vergelijkbare functionaliteiten hiermee. Echter, over het algemeen integreert Tableau minder goed samen met andere tools, wat juist weer lastiger kan zijn in het gebruik.

Conclusie

Om te kiezen welke tool het meest geschikt is voor jouw organisatie is het vooral belangrijk om het kennisniveau binnen je organisatie te onderzoeken. Voor echte Excel kenners is een stap naar Power BI een stuk eenvoudiger dan naar bijvoorbeeld Qlik Sense. Daarnaast is Power BI een tool die geschikt is voor zeer geavanceerde datamodellen, maar ook voor snelle en simpele visualisaties. Binnen Qlik Sense is het zeer eenvoudig om dashboards te bouwen, maar het inladen van de data is al wat lastiger. Tableau is zeer eenvoudig om zonder enige codeertaal aan de slag te gaan, toch kun je ook dieper gaan in Tableau door te integreren met R.

Uiteindelijk heeft elke tool een behoorlijke leercurve en is het aan jezelf hoe geavanceerd je de tool wil gebruiken. Naast de integraties die de tools aanbieden en de ervaring die je misschien al hebt met bepaalde functionaliteiten is het ook zeer verstandig om te kijken naar de kosten die deze tools meebrengen. Heb je toch nog vragen over bepaalde functionaliteiten met betrekking tot deze tools of de implementatie hiervan, neem dan contact op.

Whitepaper waarde halen uit je data

Benieuwd hoe jij waarde uit je data kunt halen?

Download onze gratis whitepaper en leer hoe je in 5 stappen waarde kunt halen uit je data en slim kunt groeien.

Deel dit artikel

Scroll naar boven