Wat is Business Intelligence?
In de huidige maatschappij wordt data steeds relevanter. Waar bedrijven vroeger nog vaak beslissingen maakte op basis van onderbuikgevoel, gaat dat tegenwoordig steeds meer door middel van data. Wanneer je te maken hebt met data, heb je ongetwijfeld weleens gehoord van Business Intelligence. In deze blog kom je meer te weten over wat Business Intelligence is en hoe het werkt.
De definitie van Business Intelligence
Allereerst is het goed om te weten dat Business Intelligence een proces is en daarom uit meerdere stappen bestaat. De eerste stap in het BI-proces is het, op een georganiseerde wijze, verkrijgen, registreren en analyseren van data uit interne en externe bronnen. De tweede stap is het visualiseren van deze data in een geschikte BI-tool. De derde stap in het BI-proces is het gebruiken van de output van de eerste en tweede stap om bedrijfsbesluiten te nemen. Deze bedrijfsbesluiten zouden dan op lange termijn de bedrijfsresultaten van een organisatie moeten verbeteren.
Het doel van Business Intelligence is simpelweg het intelligenter maken van je organisatie door middel van data.
Het proces van Business Intelligence
Zoals eerder vermeld, bestaat Business Intelligence grotendeels uit drie stappen. We zoomen in op deze drie stappen.
1. Het verzamelen en analyseren van data/gegevens
Twee belangrijke componenten voor het BI-proces zijn databasemanagement en datawarehousing. Een databasemanagementsysteem is een stuk software, wat is gebouwd om gegevensverzamelingen te beheren, te onderhouden en te gebruiken. Hierin wordt dus al je data geregistreerd. Als organisatie heb je vaak te maken met verschillende databronnen. In een datawarehouse komen meerdere databronnen samen en wordt de data gereed gemaakt voor het doen van analyses. Deze analyse kan plaats vinden in het datawarehouse, maar dit kan ook worden gedaan in een BI-tool. Het verzamelen van alle data binnen het BI-proces is het meest technisch en daarom ook vaak het meest lastig. Echter, door middel van innovatieve tools wordt het steeds eenvoudiger om al je data te koppelen. Meer weten? Lees onze blog over Fivetran: simpele en betrouwbare data integratie.
2. Het visualiseren van data in een BI-tool
Om de data die je hebt onttrokken visueel aantrekkelijk te kunnen presenteren, wordt er gebruik gemaakt van Business Intelligence-tools, zoals Power BI. In Power BI kunnen dashboards en rapportages worden gemaakt die binnen een organisatie kunnen worden gebruikt. Zo kunnen dashboards worden gemaakt voor bijvoorbeeld het management van een organisatie, die uiteraard andere eisen hebben, dan bijvoorbeeld een team-lead marketing. Het belang van het visualiseren van data ligt bij het leesbaar maken van de informatie, maar ook bij het ontdekken van bepaalde patronen die naar voren kunnen komen door het gebruik van specifieke diagrammen. Zo zal een opwaartse trend eerder zichtbaar zijn in een lijngrafiek, dan in bijvoorbeeld een simpele tabel.
3. Het maken van bedrijfsbeslissingen
Elke organisatie heeft beslissingen te maken. Dit kan zijn op strategisch niveau, maar ook op tactisch en operationeel niveau. Door middel van data-analyse, kunnen deze beslissingen worden onderbouwd. Zo kun je bijvoorbeeld historische data gebruiken om te voorspellen wat je verkoopcijfers zullen zijn met kerst. Ook kun je kijken of er bijvoorbeeld relaties liggen tijdens bepaalde aankopen bij een supermarkt en kun je hierop je marketing inrichten. Zo zijn er verschillende vormen van data-analyse, die elk weer een ander doel hebben. Sommige focussen op het ontdekken van patronen, andere gaan meer in op simpelweg bijhouden van bepaalde meetwaarden.
Na het lezen van deze blog weet je wat Business Intelligence is en welke stappen onderdeel zijn van het volledige BI-proces. Wil je meer weten over hoe je BI kunt inzetten in jouw organisatie? Neem vrijblijvend contact op en wij helpen je graag verder.
Benieuwd hoe jij waarde uit je data kunt halen?
Download onze gratis whitepaper en leer hoe je in 5 stappen waarde kunt halen uit je data en slim kunt groeien.