Hoe zorg je voor de juiste visuals in je Power BI dashboard?

Juiste visuals in je Power BI dashboard

Een staafdiagram, lijndiagram, cirkeldiagram of gewoon een simpele tabel; het gemiddelde Power BI dashboard zit vol met visuals. Binnen Power BI zijn er veel mogelijkheden om je data op verschillende manieren te visualiseren. Dit geeft veel vrijheid voor de ontwikkelaar van het dashboard, maar kan voor de eindgebruiker erg verwarrend worden. De eindgebruiker heeft meestal minder gevoel bij de totstandkoming van de visuals en daarom is het belangrijk om als ontwikkelaar een aantal basisprincipes te hanteren. In deze blog bespreken we de meest gebruikte Power BI visuals en zoomen we in op de basisprincipes die voor deze visuals gelden.

Staafdiagrammen

Bij het gebruik van een staafdiagram is het belangrijk om te kijken naar de relatie tussen de data die je toont. Het is aan te raden om gebruik te maken van een staafdiagram, wanneer je te maken hebt met cijfers die onafhankelijk zijn van elkaar. Een goed voorbeeld hiervan is het aantal verkopen per winkel. Op de X-as worden bijvoorbeeld de namen van een aantal winkels getoond en op de y-as het aantal verkopen. Deze data hebben geen relatie met elkaar, omdat elke winkel onafhankelijk is. Puur uit deze visual zou je dus geen trend of verloop in de data kunnen zien.

Lijndiagrammen

In tegenstelling tot staafdiagrammen, wordt bij lijndiagrammen wel aangeraden om met data te werken die juist wel afhankelijk is van elkaar. Als voorbeeld nemen we weer de verkoopcijfers, maar deze keer van een specifieke winkel. Op de X-as tonen we de afgelopen 12 maanden en op de Y-as weer de verkoopcijfers. Op basis van deze grafiek kunnen we nu zien of de cijfers per maand afnemen of dat er andere trends te ontdekken zijn.

Cirkeldiagram

Cirkeldiagrammen lijken op het eerste gezicht erg aantrekkelijk om te gebruiken. Echter worden ze vaak snel te gecompliceerd en daarom niet goed leesbaar. Het belangrijkste uitgangspunt is om bij het gebruik van een cirkeldiagram niet te veel categorieën te gebruiken. Meer dan 4 a 5 categorieën is vaak al slecht leesbaar en maakt het lastig om de data met elkaar te vergelijken. Ook is het belangrijk dat de vlakken worden gesorteerd van groot naar klein, waardoor in een oogopslag zichtbaar is welk deel van de cirkel het grootst is.

(KPI-)kaart

Tot slot de twee meest eenvoudige visuals binnen Power BI, de KPI-kaart en de simpele kaart. De simpele kaart is goed om te gebruiken voor de belangrijkste data binnen je dashboard. Dit kaartje valt namelijk gelijk op en is eenvoudig leesbaar. Wanneer de data die je gebruikt in de simpele kaart, moet worden vergeleken met bijvoorbeeld een andere periode, is de KPI-kaart uiterst geschikt.

Conclusie

In deze blog zijn we ingegaan op de belangrijkste visuals binnen een Power BI dashboard. Voor de leesbaarheid van de data in je dashboard is het belangrijk om je aan bovenstaande richtlijnen te houden. Heb je nog vragen over deze of misschien andere visuals? Neem gerust contact met ons op via het contactformulier.

Whitepaper waarde halen uit je data

Benieuwd hoe jij waarde uit je data kunt halen?

Download onze gratis whitepaper en leer hoe je in 5 stappen waarde kunt halen uit je data en slim kunt groeien.

Deel dit artikel

Meer artikelen die je misschien leuk vindt...

Scroll naar boven