Hoe kun je binnen Power BI gebruik maken van Artificial Intelligence?

Hoe kun je binnen Power BI gebruik maken van Artificial Intelligence?

Wat is de relatie tussen AI en BI

In een van onze eerdere blogs spraken we over de verschillende vormen van data-analyse. Hierin kwam naar voren dat Business Intelligence voornamelijk gaat om het analyseren van historische data, oftewel Business Intelligence is vaak een vorm van descriptive analytics. Je bent namelijk bezig om de geschiedenis te beschrijven.

Wanneer we praten over Artificial Intelligence, gaat het juist om prescriptive analytics. Prescriptive analytics wil zeggen dat we toekomstgerichte acties gaan nemen om een ideaal scenario te bereiken. Een kort voorbeeld: Wanneer we een online webshop als voorbeeld nemen, zou een descriptive (BI) vraag zijn: Hoeveel klanten hebben we verloren in het afrekenproces? Een prescriptive (AI) vraag zou zijn: Welke acties kunnen we ondernemen op zo min mogelijk klanten te verliezen in het afrekenproces?

AI en Power BI

Nu we het verschil tussen Bussiness Intelligence en Artificial Intelligence helder hebben, kun je wellicht concluderen dat je al meer bezig bent met AI dan je in eerste instantie dacht. Mogelijk maak je zelf al meetwaarden binnen Power BI, waardoor je waarschijnlijke scenario’s in de toekomst kunt voorspellen. Wanneer je echter gebruik wil maken van getrainde modellen, waar AI eigenlijk om draait, heb je meer nodig dan een aantal meetwaarden. Binnen Power BI zijn er aantal handige AI functies die gebruik maken van een getraind model. We bespreken een Power Query functie, een geautomatiseerde functie en tot slot een visual.

Text Analytics

Met deze functie heb je de mogelijkheid om tekst te analyseren op bepaalde termen. Wanneer je als bedrijf bijvoorbeeld reviews verzameld bij verschillende producten op je website. Kun je deze reviews laten analyseren. Power BI geeft dan een score tussen de 0 en de 1, die het sentiment van de review bepalen. Hierbij staat een score van 0 voor een volledig negatief sentiment en een score van 1 voor een volledig positief sentiment. Deze functie kun je vinden in de Power Query onder de ‘Home’ tab. De score wordt als extra kolom in je tabel toegevoegd.

Analyze

Wanneer je binnen Power BI een staafdiagram gebruikt, heb je de mogelijkheid, wanneer je over een specifieke staaf “hovert”, om via je rechtermuisklik de functie ‘Analyze’ te gebruiken. Power BI gaat dan zelf analyseren waarom de specifieke staaf, ten opzichte van de vorige staaf, groter of kleiner is geworden. Wanneer een bedrijf bijvoorbeeld verkoopcijfers van bepaalde regio’s heeft, en deze regio’s zitten in je tabel, analyseert Power BI zelf welke regio’s verantwoordelijk zijn voor de stijging of daling in het staafdiagram. Ook toont Power BI hier visuals bij die je direct kunt toevoegen aan je dashboard.

Key Influencers

Deze visual doet ongeveer hetzelfde als de ‘Analyze’ functie, maar geeft je meer vrijheid om zelf te kiezen welke waarden moeten worden geanalyseerd. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je bon-totalen wilt analyseren, gebaseerd op verkoopcategorieën. Power BI geeft dan bijvoorbeeld in de visual weer, dat een hoog bontotaal, vaak voorkomt als een product uit categorie X wordt verkocht.

Conclusie

Bovenstaande functies binnen Power BI geven direct inzichten die je kunt gebruiken om jouw business te optimaliseren. Dit maakt deze functies tot daadwerkelijke Artifical Intelligence analyses, omdat je kunstmatige inzichten krijgt vanuit je data. Heb gebruik van deze functies kan je Business Intelligence dashboard een stuk nuttiger maken, schroom dan ook zeker niet om deze te gebruiken. Heb je nog vragen of opmerkingen over de toepassingen van AI binnen Power BI, neem dan contact met ons op.

Whitepaper waarde halen uit je data

Benieuwd hoe jij waarde uit je data kunt halen?

Download onze gratis whitepaper en leer hoe je in 5 stappen waarde kunt halen uit je data en slim kunt groeien.

Deel dit artikel

Meer artikelen die je misschien leuk vindt...

Scroll naar boven